HET KASTEEL VAN ALANYA
Vanuit de verte zie je het kasteel bovenop de berg liggen pronken in de zon. Een prachtig kasteel, waarbij de weg naar boven al even mooi is. In het voor- en najaar kun je prima naar boven Het kasteel van Alanyawandelen. Deze wandeling duurt ongeveer een uur. In het hoogseizoen wordt dit afgeraden i.v.m. de temperatuur en de drukte; neem dan de bus naar boven (die gaat ieder uur), taxi of een huurauto. Boven is het uitzicht adembenemend: je ziet kilometers strand in de baai van Alanya, de pittoreske haven, de zeskantige Rode Toren en de verrassend verschillende kleuren blauw in de zee. Het kasteel zelf is gebouwd in de dertiende eeuw onder de Seldjoekse vorst Alaeddin Keykubad I. Rondom het kasteel staat een zes kilometer lange muur met daarop 140 torentjes. Zie daar maar eens onbespied binnen te komen… Het kasteel heeft nu de functie van een openluchtmuseum. Je kunt de moskee bezoeken, de plaats waar gevangenen vroeger de laatste momenten van hun leven doormaakten en het paleis van de sultan.

HET MUSEUM VAN ALANYA
Voor liefhebbers van geschiedenis is het museum van Alanya zeker een bezoek waard. De twee afdelingen binnen het museum sluiten naadloos op elkaar aan en tonen de etnografie en archeologie van de stad Alanya en de regio daaromheen. De collectie bestaat uit vondsten en interessante opgravingen: wapens, kleden, oude Korans, kledingstukken, potten en oude boeken. Daarnaast kun je zien hoe vroeger olijfolie geproduceerd werd. Een bezoek aan dit museum biedt een fijne afwisseling van je vakantie aan het strand.

DE DAMLATAS GROT
Stel je eens voor… je plaatst dynamiet in een berg om plaats en ruimte te maken voor de bouw van een nieuwe haven. Vervolgens stuit jij en je team op een miljoenenjaar oude grot vol Damlatas grotstalactieten en stalagmieten. Binnengekomen in de grot merk je dat de temperatuur op een fijne constante blijft van 23 graden Celsius, met een luchtvochtigheid van meer dan 90%. Je snelt je naar je baas om te vertellen dat de haven maar even verplaatst moet worden… deze grot kon nog wel eens een toeristische trekpleister worden! En zo geschiedde, in 1948. De ingenieurs hebben besloten de grot te sparen en is nu een zeer belangrijke bezienswaardigheid. Door het bijzondere klimaat in de grot kun je een recept verkrijgen van de dokter voor een ‘grotverblijf’. Iedere dag voor 12 uur ’s middags is de grot dan ook alleen open voor astmapatiënten met zo’n recept. De rest van de dag is voor de toeristen, die hier dan ook massaal op af komen.

KUNST IN TURKIJE: THE ART GALLERY IN MAHMUTLAR
Kunst in AlanyaOp een kwartiertje rijden vanaf Alanya kom je in Mahmutlar bij de kunstgalerie van de Russische Anna Taguti: Art Stuff. Deze bijzondere galerie is een tegenhanger van de massale kitschproducties die je overal in de toeristische gebieden kunt vinden. De hedendaagse kunst van Taguti beslaat verschillende disciplines: van schilderijen, fresco’s, lithografieën, mozaïeken, borduurwerken en borden. De Turkse invloeden die de Russische gebruikt zijn terug te vinden in de patronen en ontwerpen. De invloed van oude Byzantijnse kunst en Romaanse kunst zie je terug in haar schilderkunst. Taguti exposeerde in Moskou, België en New York. Nadat ze vanuit Rusland in Mahmutlar is komen wonen, was een galerie openen haar grote droom. Wij hopen dat je Art Stuff een bezoek brengt, vanwege de bijzonderheid van haar kunstwerke