Je kent het wel: markten en talloze winkeltjes die in eindeloze rijen allemaal hetzelfde bieden: het blauwe oog, Turkse theeglaasjes, kleine belly dance-jurkjes, appelthee of de toeristische versie Turkse souvernirsvan de waterpijp. Natuurlijk leuk, maar er is meer! Na verder zoeken kom je de mooiste souvenirs tegen, hier volgt een kleine opsomming. Om te beginnen bij de kalebassen. Deze plant groeit volop in Turkije en is gerelateerd aan de pompoen. Nadat de vrucht is gedroogd, wordt deze uitgehold. Vervolgens worden er honderden gaatjes in geslagen die weer worden opgevuld met gekleurde kraaltjes. Het kleurrijke effect wordt vooral behaald doordat er in de kalebas een licht wordt geplaatst. Zie hier: een fantastische natuurlijke en handgemaakte lamp, met een Oosters karakter. Te koop op de Musatafa Acikalin. Adres: Kale Yolu (kasteel weg).

Vroeger was de productie van zijde een florerende handel in Alanya. Later werd dat een te duur proces, waardoor het wat naar de achtergrond verschoof. Tot enkele jaren geleden de gemeente van Alanya het een goed idee vond om deze lokale ambacht nieuw leven in te blazen. Je kunt nu workshops volgen of bekijken hoe de zijde wordt gesponnen en geweven tot prachtige stoffen. Op de vismarkt van Alanya vind je het CURFALIK (Silk House). Aanrader!

Op de uitgestrekte stranden van Alanya spoelt er van alles aan. Bijzonder is het drijfhout dat aanspoelt: gevormd en geslepen door de elementen van de natuur: de zee, het zout, de wind en de zon. Onder het merk ‘Yalos’ worden de mooiste souvenirs van dit drijfhout gemaakt. Van kettingen tot op zichzelf staande objecten. De kunstenaars Alaettinoglu en Ates willen dat je fantasie gaat werken. In ieder werkstuk van hen kun je iets anders zien. Let dus op ‘Yalos’, ook te koop op de vismarkt van Alanya.